Verzorging

 • Beweging en vrijheid: Al zijn je schoenen nu lekker ruim en comfortabel, je voeten kunnen alsnog erg pijnlijk worden, omdat ze geen frisse lucht krijgen. Schop zodra je thuis bent die schoenen uit en ga lekker met je benen omhoog zitten. Wiebel met je tenen, waardoor de bloeddoorstroming weer wordt bevorderd.
 • Massage: Geef je voeten af en toe een massage of misschien nog beter, laat ze masseren. Hoe? Schoenen uit, wat dikke crème in je hand. Ga zitten en leg een voet over de tegengestelde knie. Strijk die goed warm met twee handen, van de enkel naar de tenen. Masseer dan stevig de voetzool met je duimen, van de hiel naar de bal van de voet. Wring daarna je hele voet alsof je een doekje uitwringt en draai en trek dan elke teen los. Schud tot slot de hele voet los, waarbij je ‘m aan de enkel vasthoudt. Wissel van voet. Hierdoor blijven je voeten soepel en dat kan allerlei klachten voorkomen.
 • Nagels: Knip de nagels altijd recht af en niet te kort, om ingegroeide nagels te voorkomen. Dit kan gaan ontsteken wat enorm pijnlijk is.

  Je teennagels houd je gaaf en gezond door de nagelriemen in te smeren. Met nagelriemcrème of tea tree olie (die laatste helpt kalk- en psoriasasnagels genezen). Witte velletjes rond de nagels haal je gemakkelijk weg na een warm (voeten)bad, waarna je de nagels met olie inmasseert. Ook onmisbaar in de winter: een eeltvijl of puimsteentje. Haal dat regelmatig over je hielen en over diverse eeltplekjes.

 • Voor het slapen: Elke avond voor het slapen je voeten insmeren met een voetencrème.

Voetengymnastiek

 • Uitvoering Ga op een stevige ondergrond zitten. Leg de benen gestrekt neer. Houdt de hielen bij deze oefening op de grond. Trek de voeten vanuit de enkel, zo ver mogelijk naar u toe. Houdt dit 10 seconden vast en strek de voeten zo ver mogelijk van u af. Doe dit in een rustig tempo. Herhaal dit 10 keer. Variatie: Tegelijk één voet strekken en één voet naar u toe trekken.
 • Uitvoering Ga op een stevige ondergrond zitten. Leg de benen gestrekt neer. Draai met beide voeten tegelijk langzaam en vloeiend rondjes naar binnen. Herhaal 10 keer. Draai dan naar buiten. Herhaal 10 keer.
 • Uitvoering Ga op een stoel zitten. Leg het ene been met de enkel over de knie van het andere been. Wissel dit af met het andere been. Omvat met de hand de wreef van de voet en trek de voet naar u toe. Houdt 8 tellen vast en laat weer los. Herhaal 5 keer. Hetzelfde met de andere voet.
 • Uitvoering Ga op een stoel zitten. Zet de voeten plat op de grond.
  Beweeg de binnenzijden van de voeten omhoog en weer terug. Beweeg de buitenzijden van de voeten omhoog en weer terug, herhaal dit 10 keer.
 • Uitvoering Ga op een stoel zitten. Zet de voeten plat op de grond en leg een handdoek voor je neer, grabbel met de tenen de handdoek naar je toe, herhaal dit enkele keren.

  Hieronder ziet u op het filmpje nog een paar oefeningen. Doet u mee!