Wat doet een orthopedische schoentechnicus?
Een orthopedische schoentechnicus heeft een unieke combinatie aan kennis. Hij/zij bezit medische kennis over de voet en onderbeen en welke afwijkingen/klachten er kunnen ontstaan, maar beheerst daarnaast ook het vak van schoentechnieker.
De orthopedische schoentechnicus is daarom in staat om uw voetklachten in kaart te brengen en dit te vertalen naar een schoenmodel. In overleg met u wordt hiervoor het ontwerp gemaakt.
Door deze speciaal voor u gemaakte schoenen zal u weer beter kunnen lopen
De orthopedische schoentechnicus werkt nauw samen met uw behandelend arts
Wat doet een pedicure?
Een pedicure is iemand die je voeten verzorgt. Tijdens een behandeling wordt er gekeken of er evt voetproblemen zijn. Je kunt hierbij denken aan eelt, likdoorns, maar ook ingegroeide teennagels, schimmelnagels en bv een nijnagel.
Wat doet een medisch pedicure?
Een medisch pedicure is bevoegd om elke voet te behandelen, ook voeten van diabetes- en reumapatiënten en verwaarloosde voeten. De medisch pedicure houdt zich over het algemeen vooral met dit soort ‘risicovoeten’ bezig en helpt mensen hun voeten zelf goed te verzorgen. Dan kan een bezoek aan het ziekenhuis soms voorkomen worden.
Bij een diabetische voet kunnen zenuwen aangetast worden, waardoor gevoelsverlies en huidveranderingen ontstaan. De gevolgen zijn versterkte eeltvorming, een extreem droge huid en het sneller ontstaan van wondjes.
De symptomen van een diabetische voet zijn: droge voeten of kloofjes; minder gevoel in de voeten; tintelingen of pijn in de voeten; vaak koude voeten; wondjes aan de voeten die moeilijk genezen en verkleuringen aan tenen of voeten.
Voor een diabetes patiënt is het uitermate belangrijk om de voeten regelmatig te laten onderhouden door een medisch pedicure.
Daarnaast kan een pedicure u onder andere voorlichten over:
Wat doet een podoloog?
De podoloog onderzoekt en behandelt alle problemen die direct of indirect verband houden met de voeten. Dat gaat van steeds terugkerende eksterogen, eeltplekken of ingegroeide teennagels tot pijnlijke voeten en tenen en abnormale slijtage aan de schoenen, al dan niet verband houdend met problemen ter hoogte van de knieën, heupen of onderrug.
Wat doet een podotherapeut?
Podotherapie kan o.a. bestaan uit het corrigeren en beschermen van de voeten, door bv. ortheses, schoen- en zoolcorrecties, wondbehandelingen en – zeker zo belangrijk – praktisch advies ter bestrijding of voorkoming van chronische klachten.
De behandeling richt zich op het verbeteren van de voetfunctie: pijn verminderen, bestaande afwijkingen aan uw voeten niet laten verergeren en nieuwe klachten voorkomen.
De behandelingen zijn wetenschappelijk onderbouwd. Een podotherapeut is daarmee bevoegd voor het behandelen van zgn. risicopatiënten, zoals diabetes-mellitus patiënten.